תזונה ודיאטה

מנהלת היחידה: ענת לוי

 

טלפון: 03-5028460/4

פקס: 03-5028164

דוא"ל: dieta@wolfson.health.gov.il

 

מיקום: בניין מרפאות חוץ, קומה 1

 

תיאור היחידה

צוות הדיאטניות

פעילות מקצועית

פעילות אקדמית

עלוני הדרכה תזונתית


תיאור היחידה

 

האדם הוא ברובו תוצר של המזון אותו הוא אוכל. בעשורים האחרונים מדע התזונה הלך והתפתח ונצבר ידע מחקרי רב על הקשר בין תזונה נכונה למניעת מחלות כרוניות ולבריאות תקינה. הדיאטנים הם אנשי המקצוע שהוכשרו מבחינה אקדמית ומעשית להוביל את הטיפול התזונתי על כל היבטיו.

 

בצוות היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי 'וולפסון' ישנן 13 דיאטנית קליניות. הדיאטניות הינן בעלות תואר אקדמי ובעלות תעודת הכרה מטעם משרד הבריאות, ולחלקן תואר שני. הדיאטניות שלנו מתמחות בתחומים שונים של התזונה והדיאטה.

 

היחידה מייעצת לכל המחלקות, המכונים והמרפאות במרכז הרפואי והדיאטניות מהוות חלק אינטגראלי מהצוות הרב-מקצועי שעובד במחלקות האשפוז ובמרפאות. טיפול תזונתי מהווה מרכיב מרכזי בטיפול במחלות כרוניות, מחלות מטבוליות, מצבי טראומה שונים ומצבי תת-תזונה, אשר לעיתים נלווים אליהם. חולים מאושפזים נמצאים במקרים רבים בסיכון מוגבר להתדרדרות תזונתית, עקב אבחנות רפואיות מורכבות - המגבירות את הצרכים התזונתיים. בין גורמי הסיכון למצב זה נמנים גם גיל המטופל ואשפוזים תכופים. היחידה אחראית גם על הטיפול התזונתי במחלות ובמצבים ספציפיים, לרבות טיפול תזונתי תומך, במטרה לשמור על סטאטוס תזונתי אופטימלי ולהבטיח תמיכה הולמת, שתשפר את סיכויי המטופל להתמודד עם המחלה.

 

הדיאטניות מעורבות בטיפול התזונתי של כלל המאושפזים באמצעות קביעת התפריט הרגיל, כמו גם התפריט המותאם למחלתם ולצרכיהם המיוחדים של המאושפזים השונים, מבוגרים וילדים כאחד. הטיפול התזונתי כולל, בין היתר, שימוש בתכשירי מזון רפואי המותאם למצבי מחלה ספציפיים. כמו כן, הדיאטניות מעניקות יעוץ אישי והדרכה למטופלים במחלקות האשפוז, במכונים ובמרפאות החוץ.

 

בנוסף, עוסקות הדיאטניות בקידום בריאות ומניעת מחלות בקהילה, כולל הדרכת צוותים במרכז הרפואי. היחידה קולטת סטאז'רים לתזונה מדי שנה, ומהווה מוקד מבוקש במיוחד להתמחות.


צוות הדיאטניות

 

שם תחומי אחריות
ענת לוי מנהלת היחידה; מרפאות מג"ן, סוכרת נעורים והפרעות אכילה בגיל הרך
חנה לשם נשים; אורולוגיה; אף, אוזן וגרון; אורתופדיה; רכזת סטאז'
סיגל אלפסה פנימית א'; ניתוחי לב; טיפול נמרץ לב; מרפאת פלסטיקה
ליאה לוין אגף הילדים
יפה כהן כירורגית ב'; פנימית ה'
שרה בנימני נפרולוגיה ודיאליזה; מחקר
גיא ברקן טיפול נמרץ כללי; ריאות; מרפאה בריאטרית
מאיה אאורטה פנימית ג'; ילדים
טלי שייבה כירורגית א'; פנימית ו'; מרפאה לגסטרואנטרולוגיה
שרון אלסטר פנימית א'; ניתוחי לב; טיפול נמרץ לב
קרן בר נוירולוגיה; אונקולוגיה; המטולוגיה
מיכל נוי פנימית ב'
יערה רוט פנימית ד'

פעילות מקצועית

 

הטיפול התזונתי במחלקות

← הייעוץ התזונתי ניתן למאושפזים ב-22 מחלקות האשפוז השונות, תוך היערכות להתמודדות עם הצרכים התזונתיים המשתנים בשלבי המחלה השונים

← נעשות פעולות לצורך איתור החולים והתאמת תוכנית הדיאטה למטופל, כולל האחריות להעברתה לביצוע ושינוע במחלקה

← הזנת החולים נעשית תוך התאמה בדרכים שונות: הזנה אוראלית, הזנה אנטראלית והזנה פארנאטרלית

← הדרכה המטופל ובני משפחתו במחלקה לקראת השחרור

← הדרכת הצוותים המחלקה והעברת עדכונים בנושאי תזונה ודיאטה

 

הטיפול התזונתי במרפאות

← מרפאת גסטרו: יעוץ תזונתי בהתאם לאבחנות, כגון צליאק, IBD, IBS, רגישות ללקטוז, מחלות כבד ועוד

← מעקב והדרכת נשים בהריון בסיכון: סוכרת הריונית

← מכון לנפרולוגיה: הדרכה תזונתית לחולים הסובלים מאי ספיקת כליות כרונית (הגבלת חלבון, מתן מינרלים); שימוש בתוכנה יחודית לאיתור חולים בסיכון שפותחה  ע"י ד"ר שרה בנימיני

← מכון הדיאליזה: הדרכה תזונתית ומעקב אחר חולי דיאליזה (העשרה קלורית וחלבונית, הגבלת נוזלים, מתן מינרלים)

← המכון לאונקולוגיה והמערך ההמטולוגי: תמיכה תזונתית בחולים אונקולוגים, מתן העשרות ותוספי מזון

← מרפאה גסטרופלסטית: ביצוע מעקב תזונתי ושקילה של מטופלים שעברו ניתוחי הצרת קיבה שונים בעקבות השמנת יתר חולנית

 

הטיפול בחטיבת ילדים - באחריות ליאה קורנפלד

← מרפאת הפרעות אכילה ושגשוג של הגיל הרך: ייעוץ תזונתי וטיפול התנהגותי בילדים (והוריהם) הסובלים מקשיי האכלה (סרבני אכילה, קושי באכילת מוצקים, וילדים הזקוקים לגמילה מגסטרוסטום)

← מרפאת גסטרואנטרולוגיה ילדים: מתן ייעוץ תזונתי במצבים שונים, כגון: צליאק, מחלות מעי דלקתיות, וכשל בגדילה

← מרפאת סוכרת: התאמת דיאטה לילדים סוכרתיים המטופלים באינסולין, בהתאם לסוג האינסולין, לאופן המתן ולאורח החיים

← מרפאת מג"ן (מטבולית-גנטית-נוירולוגית): התאמת דיאטות לחולים הסובלים ממחלות מטבוליות נדירות, כגון: MSUD, מחלת אגירת גליקוגן, וטירוזינמיה, כולל מתן דיאטה קטוגנית לטיפול בילדים עם אפילפסיה בלתי נשלטת (נסיון מוצלח של 16 שנים)

 

מעורבות דיאטנית במערך המזון

הדיאטנית במערך המזון הינה חוליה חיונית המקשרת בין הדיאטניות לבין המחלקה לבין המטבח, בכל הנושאים הקשורים בהזנת כלל המאושפזים.

באחריותה:

← קביעת תפריט המרכז הרפואי,  על פי הנחיות סל המזון של  משרד הבריאות

← פיקוח ובקרה אחר הזנת החולים

← פיקוח ובקרה על התפריט להזנת ילדים בעלי צרכים מיוחדים

 

פעילויות נוספות בתחום התזונה בהן מעורב הצוות

← השתתפות קבועה בפגישות הסגל במרכז הרפואי  

← מצגת השנה: מגנזיום

← ניהול פורום בנושא תזונת נשים, במסגרת אתר מחלקת נשים של המרכז הרפואי 'וולפסון'

← ביקורים בגנים טיפוליים, במסגרת מרפאת מג"ן

← פרסום מאמרים במקומונים (חולון, בת-ים)

← השתתפות בכנסים בארץ ובחו"ל

← השתתפות בימי עיון והשתלמויות

← חברות בעמותת הדיאטנים ובאיגוד המקצועי

← חברות בוועדות היגוי מטעם משרד הבריאות ובפורמים מקצועיים


פעילות אקדמית

הדרכת סטאז'רים

הדרכה בבית ספר לאחיות

מתן הרצאות לסטודנטים, לרופאים ולצוותי המרכז הרפואי

השתתפות במחקרים הנערכים במרכז הרפואי


עלוני הדרכה תזונתית

 

עלוני ההדרכה למטופלים ולעובדים נותנים מענה למכלול נושאים, ומתייחסות לבעיות רפואיות באופן כללי.

להלן מספר עלונים:

תזונה לאחר לידה

← תזונה ולחץ דם

תזונה וכולסטרול

תפריט 1200 מ"ג סידן

מדדים להערכת השמנה

עבור לתוכן העמוד